Aktuální informace o současné situaci s vodou v Trnové – aktualizace VI

Poté, co byla voda v Trnové označena za pitnou a režim používání vody vstoupil do normálu (17.7. 2015), zastupitelé za Čistou Trnovou zjistili následující informace:

1. V týdnu od 20.7. do 27.7. 2015 prováděl měření v obci technik EKO-VAKu . V domě č. 227 naměřil hodnoty chlóru 1,13 mg/l, zatímco mezní hodnota činí 0,3 mg/l. Technik byl množstvím chlóru značně překvapen. To mohlo korespondovat se stížnostmi některých občanů, s nimiž se na své zastupitele za Čistou Trnovou obraceli. Povětšinou si stěžovali na pálení kůže po koupeli, záněty spojivek a jiné alergické reakce. O této skutečnosti byla informována KHS pro Prahu-západ.

2. V týdnu od 27.7. 2015 proto KHS Praha-západ přistoupila prostřednictví Zdravotního ústavu Ostrava, pracoviště Kladno k dalšímu měření. Nyní se nadbytečné množství chlóru již ve vodě nevyskytovalo. Bohužel došlo k mnohem závažnějšímu vývoji v situaci. Ve vodě se po deseti dnech relativního klidu „jen“ s přítomností zhruba čtyřnásobného množství chloru ve vodě, než povoluje norma jako mezní hodnotu, poté,  co jsme před tím nemohli po dobu šesti týdnů vůbec používat vodu, objevila znovu organika:

  • mikroorganismy při 22 st.C – mezní hodnota je 200 KTJ/ml – v Trnové ve vodě je 300 KTJ/ml;
  • koliformní bakterie  – mezní hodnota 0/ KTJ/ml –  v Trnové ve vodě reálně naměřeno 30 KTJ/ml;

Podle naší informace bude KHS i nadále věnovat vodě v Trnové  zvýšenou pozornost. Je zde totiž riziko tzv. jojo-efektu, kdy je ve vodě buď více chlóru, než je povoleno a potom je voda bez mikroorganizmů a baktérií, nebo je chlóru tolik, kolik stanoví norma a mikroorganismy a bakterie se začínají množit. Údajně to může souviset se špatnou technologii infrastruktury, na vině může být, dle názoru některých odborníků, i lidský faktor, jistá nekoordinovanost, neschopnost provozovatele operativně reagovat na změny.

Informace, které veřejnosti předkládáme, vycházejí z telefonického rozhovoru s KHS Praha-západ a některými odborníky v oblasti vodohospodářství, hygieny a mikrobiologie.

 

Facebooktwitter